Tenis klub

095 9060 383
091 440 0012

091 111 5155
095 757 9021

Previous slide
Next slide

Povijest kluba

Tenis klub Ivan Merz dobio je ime po blaženom Ivanu Merzu (1896-1928), istaknutom laiku u svjedočenju Evanđelja. Ivan Merz beatificiran je 22.6.2003. u Banja Luci. U svom kratkom životu Ivan je bio predsjednik Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza, a kasnije i suosnivač Hrvatskog Orlovskog Saveze (1922.g), gdje je do konca života vršio službu tajnika i potpredsjednika. Kako je Merz shvaćao orlovsku organizaciju, jasno je to definirao u članku “Hrvatsko Orlovstvo”:
“Hrvatsko Orlovstvo nije samo nekakva gimnastička organizacija, već je ono katolički prosvjetni omladinski pokret, koji imade u svome programu i tjelesni odgoj omladine, a do u tančine provodi smjernice koje Sveta Stolica daje Katoličkoj Akciji.”

TK Ivan Merz osnovan je 2003.g., a 2015.g. fuzioniran mu je i TK Zlatni reket koji je bio osnovan 1997.g. Znači klub ima kuntinuitet rada od 1997. godine. U klubu je trenutno zaposleno 4 trenera koji rade sa svim uzrasnim kategorijama.

Najveći uspjesi kluba su:

 • g. seniorski do prvak Hrvatske pojedinačno – Franjo Raspudić
 • g. seniorski prvak Hrvatske pojedinačno – Franjo Raspudić
 • Finale Prvenstva Hrvatske u mješovitim parovima – Franjo Raspudić
 • g ATP rang lista: Franjo Raspudić 634 mjesto, najbolji osobni plasman
 • g.Seniorski državni doprvak (2.mj) u pojedinačnoj konkurenciji i konkurenciji parova; 3. Mj na seniorskom državnom prvenstvu-parovi – Antun Pehar
 • g Antun Pehar 4.mj Hrvatska rang lista, seniori
 • g. Antun Pehar, najbolji osobni plasman na ATP rang listi 864.mj
 • g., Vid Kovačić 3.mj na završnoj rang listi do 16g juniori
 • Svake godine od 2008. imamo najmanje jednog natjecatelja na državnom mastersu do 10 g.
 • g bili smo jedini kluba sa 2 natjecatelja na državnom mastersu do 10.g.
 • Klub nastupa u III Hrvatskoj ligi, seniori momčadsko

Osim redovnog programa treninga i natjecanja, klub radi na promociji tenisa i animacije djece u sport. Redovno sudjelujemo u projektima:

 • projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Europski tjedan sporta“
 • projekt Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Sajam mogućnosti“
 • projekt Hrvatskog Olimpijskog odbora pod nazivom „Hrvatski Olimpijski dan“, 10.rujan
 • sami smo organizirali programe animacije djece u tenis pri Zagrebačkim osnovnim školama, OŠ A.G. Matoš i OŠ F.K. Frankopan

Godine 2010. klub je podnio zahtjev za zaštitu autorskih prava na „Tenis za sve“. Zahtjev nam je odobren i do 2020.g. klub ima autorska prava na ovaj žig.
Projekt Tenis za sve je pokrenut 2009.g. sa ciljem animacije mladih u tenis, ali i u sport općenito sa ciljem promicanja zdravog, sportskog načina života.

Program rad u sljedećem periodu je:

 1. Kontinuirani rad za najboljim natjecateljima i omogućavanje postizanje vrhunskih rezultata. To se prvenstveno odnosi na igrače koji su na ATP rang listi, ali i na seniore koji tek sada počinju igrati futurse i koji pokušavaju osvojiti svoje prve ATP bodove. Cilj je ostvarivanje što boljeg plasmana na ATP rang listi.
 2. Rad sa juniorima i omogućiti im odlaske na ETA turnire u inozemstvo, sa ciljem ostvarivanja što boljeg plasmana na ETA rang listi.
 3. Ostvarivanje što boljih plasmana na državnim prvenstvima u svim dobnim kategorijama.
 4. Ove ciljeve možemo postići samo kroz kontinuirani, redovni, planirani i programirani rad. U privitku je plan i program rada svakog trenera za svaku pojedinu dobnu skupinu.
 5. Rad sa mlađim dobnim skupinama je od posebnog značaja. Kadetima i mlađim kadetima u našem klubu uvijek je posvećena maksimalna pažnja. O čemu svjedoče i iznimni rezultati u kategoriji do 10 godina. Pratiti svako dijete, te po potrebi individualizirati program.
 6. Organizacija susreta III Hrvatske seniorske lige
 7. Organizacija turnira iz kalendara ZTS-a, turniri do 8, 9 i 10 godina.
 8. Redovno provođenje dijagnostičkih postupaka

Vrhunske sportske rezultate danas postižu samo pravovremeno selekcionirani, iznimno daroviti i optimalno praćeni i pripremljeni sportaši. U sustavu sportske pripreme trening mladih sportaša značajno se razlikuje od načina na koji treniraju odrasli vrhunski sportaši u istom sportu, ali i od načina na koji se provodi tjelesno vježbanje izvan sustava natjecateljskog sporta. Da bi natjecateljski rezultat mladog sportaša bio odraz njegovih stvarnih potencijala, potrebno je tijekom višegodišnjeg procesa sportske pripreme na svakom stupnju njegove specijalizacije planski utjecati na razvoj njegovih sposobnosti i osobina te ga podučavati specifičnim motoričkim znanjima. Dijagnostika sposobnosti, osobina i znanja, uz planski provedenu sportsku pripremu i kontrolu efekata trenažnog rada, smanjuje mogućnost ozljeda i preduvjet je za optimalan sportski razvoj mladih sportaša.

Dijagnostika treniranosti od vitalne je važnosti za sportske trenere i sportaše. Razlozi za testiranje su: otkrivanje nadarene djece i usmjeravanje, otkrivanje slabijih strana, praćenje razvoja, dobivanje povratnih informacija, edukacija trenera i sportaša, predikcija sportskih rezultata.